Litteratur
Allmogens kläder blir häradsdräkter
En resa från 1700-tal till vår tid i Jönköping län
Den här boken ger dig inte svar på frågan om vad som är rätt och vad som anses fel gällande folkdräkter och bygdedräkter. Boken kommer inte heller att tala om hur du ska bära din dräkt för det bestämmer du själv.
Vi kommer visa varför dräkterna ser ut som de gör och hur de förändrats under 1900-talet, hur tidens fluenser och mode satt sin prägel på dräkterna och därmed fått samtida påverkan. Vi kommer också att visa vad som påverkat dräkternas utseende och dess förändringar.
Det finns många som arbetat med dräkterna i vårt län, vi kommer presentera några av de som varit med och påverkat, bland annat några av de som varit kursledare eller engagerade på annat sätt. Vi kommer titta närmare på de Hemslöjdsbutiker vi haft i vårt län och hur de har arbetat med dräktmaterial i förhållande till Hemslöjdens ekonomiska intresse. Folkdansrörelsen och hembygdsrörelsens är två andra viktiga aktörer som var för sig satt sin prägel på våra häradsdräkter.
I varje häradskapitel kommer vi visa ett urval av de plagg som varit förlagor till det som vi idag känner igen som våra häradsdräkter. Boken kommer också att visa ett stort antal av de plagg som valdes bort och ibland föll i glömska.
Pris 229 kr
Den här boken är en sammanställning av vårt nästan tre år långa projekt där vi inventerat och dokumenterat Jönköpings läns häradsdräkter.
I bokens inledning hittar du en presentation av oss författare samt hur vi arbetat med boken.
Vi presenterar också Dräktrådet i Jönköpings län som varit vår uppdragsgivare och vårt bollplank.
Boken är inbunden och rikligt illustrerad med fotografier på såväl bevarade plagg som modeller i samtida dräkter.
Vintern 2015 fick jag en förfrågan av Täpp Lars Arnesson om jag ville illustrera bilder till en barnbok som han skrivit. Utan att fundera särskilt länge antog jag utmaningen, för en utmaning var det. Jag hade aldrig ritat en trana tidigare så det var bara att börja googla och skissa. I boken finns dessutom två kor vilket inte heller var något som jag ägnat mig åt tidigare.
Boken handlar om att övervinna sin rädsla och våga göra bra saker fast man är rädd. Något som vi alla behöver ibland.
Några månader senare var bilderna färdiga, omslaget var klart och allt var godkänt av författaren. Därefter var det layoutarbete med att få in bilderna och texten på sidorna i boken. Ett tidskrävande arbete framför datorn men samtidigt roligt att arbeta fram en färdig bok som sedan skickas för tryck.
// Joakim Depui
Pris 149 kr
Slutsåld
– Att vara modig är att göra bra saker fast man inte törs, säger Markusa till den lilla tranungen Tore. Kossorna i fäboden hjälper den lilla tranungen att våga pröva sina vingar och upptäckaatt de kommer att bära honom dit han vill.
Recension i ”BTJ-häftet – nya titlar och vägledande recensioner” nr 19 (2015)
”….. Illustrationerna av Joakim Depui är finstämda och layouten verkligt snygg. En fin bok om att våga.– Kerstin Hagstrand-Velicu.”
Pris 149 kr
Slutsåld
En bok om längtan, omtänksamhet och öppna dörrar.
De två tomtefamiljerna har varit på vandring länge och långt hemifrån när de äntligen finner någonstans att bo. Deras stora räddning blir en liten skogsmus och en öppenhjärtad tomtefamilj som för dem som behöver, öppnar sina dörrar med orden:
-Välkommen hem!
Recension från ”BTJ-häftet – nya titlar och vägledande recensioner”,Publiceras i BTJ-häftet nr 4, 2016.
”…Detta är en välberättad och rörande saga om flykt och hemkomst. Jag kan tänka att den är utmärkt som utgångspunkt att tala med barn om hur det ser ut i vår värld idag med stora flyktingströmmar. Men i sagans värld kan man förenkla och det goda slutet är självklart….” Kerstin Hagstrand-Velicu
Pris 49 kr
En bok om att hitta sin plats. Att bli vuxen är bland det svåraste som finns, ibland är man för liten och ibland är man för stor och det är inte alltid lätt att veta vad som är rätt och fel. Är man dessutom en väldigt busig killing kan det bli extra svårt, men med goda råd och trygg vägledning går allt.